Sposób przygotowania:
Jabłkowo-makowy tort ala Annemarie
Piekarnik nagrzac do temp 160°C. jajka,cukier,olej,cukier waniliowy sol,skorka cytrynowa,mak,maka i proszek do pieczenia wyrobic na jednolite ciasto.Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta.Ciasto wylozyc do formy ,wygladzic ,piec 20-25 min.Odstawic do ostudzenia. Jablka obrac i drobno pokroic,dodac sok z cytryna i wymieszac. sok jablkowy,cukier ,budyn i cynamon zagotowac ciagle mieszajac,gotowac do momentu az masa zgestnieje,dodac jablka i gotowac jeszcze przez dwie minuty. Ugotowane jablka wylozyc na upieczone ciasto i odstawic do ostudzenia. Smietane,cynamon,cukier waniliowy i utrwalacz ubic na sztywno,wylozyc na jablka,posypac lekko makiem.
marietta