Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Pieczona jagnięcina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty ale bardzo efektowny sposób na jagnięcinę,tak przygotowana jest bardzo smaczna i może być prawdziwa atrakcja świątecznego stołu.

Pieczona jagnięcina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona jagnięcina

 

  • 1 kawałek świeżej jagnięciny (u mnie 0.833 kg- half leg (polowa nogi, w wolnym tłumaczeniu)

 

 

 

 

 

  • woda

Sposób przygotowania:

Pieczona jagnięcina
Jagnięcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz rozmarynem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Powtykać ząbki czosnku. Naczynie przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika ustawionego na 170 stopni C. Mięso piec przez około 2 godziny. Co jakiś czas odwracać na drugą stronę i w razie konieczności polewać małą ilością wody.Podczas pieczenia powinien się wytworzyć naturalny, pyszny sok którym należy polewać pieczące się mięso.
Pieczona jagnięcina
Mięso umyć, osuszyć papierowym recznikiem
Pieczona jagnięcina
Natrzeć przyprawami i powtykać ząbki czosnku
Pieczona jagnięcina
Pieczaca sie jagniecine polewac mala iloscia wody
Pieczona jagnięcina
Podczas pieczenia powinien wytworzyć się pyszny sos

Tagi:

jagnięcina