Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jagnięcina pieczona ze świeżym rozmarynem i tymiankiem cytrynowym idealnie prezentuje się i smakuje.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem

 

  • 1 kawałek świeżej jagnięciny (u mnie 0.750 kg- half leg (polowa nogi, w wolnym tłumaczeniu)

 

  • sól zwykła jodowana

 

 

 

 

  • 2 gałązki tymianku cytrynowego

 

 

  • woda

 

Sposób przygotowania:

Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem
Jagnięcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso natrzeć solą jodowana oraz pieprzem ułożyć w szklanym naczyniu, misce.. Ułożyć ząbki czosnku oraz gałązki tymianku cytrynowego wraz z gałązkami rozmarynu. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia, tuż przed pieczeniem mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać grubą, morską solą cytrynową. Naczynie z jagnięciną przykryć szczelnie folią do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Mięso piec przez około 2,5 godziny, Co jakiś czas odwracać na drugą stronę i w razie konieczności polewać małą ilością wody. Podczas pieczenia powinien się wytworzyć naturalny, pyszny sok którym należy polewać pierzące się mięso. Na około pół godziny przed końcem pieczenia należy ściągnąć folie i zwiększyć temperaturę do 180 C. Upieczone mięso powinno odchodzić od kości, być miękkie i soczyste. Smacznego :)
Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem
Mięso natrzeć sola i pieprzem dodać zioła i czosnek i wstawić do lodowki
Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem
Przed pieczeniem przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać sola morska
Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem
Piec pod przykryciem przez około 2 godziny
Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem
Pod koniec pieczenia sciagnac folie i piec by sie dobrze zrumienila

Tagi:

jagnięcina