jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jabłuszkowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Po wyjęciu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jabłuszkowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłuszkowa tarta

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 15 dag margaryny,
  • Dodatkowo:
  • Około 7 jabłek,
  • Cynamon,
  • Cukier puder do podania,
  • Łyżka kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Jabłuszkowa tarta
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej tłuszcz, żółtka, ocet, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Gotowie dzielimy w proporcji około ¼ do ¾. Większą część wałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę, formując brzegi. Ciasto nakłuwamy i posypujemy kaszką. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na wysypany grysik. Jeśli są soczyste zanim wyłożymy je na ciasto lekko je odciskamy. Jabłka powinny zapełnić wnętrze wyłożonego ciasta. Wyłożone owoce lekko posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka były kwaskowate możemy dodatkowo posypać je cukrem. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą, wydzieloną część ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika na około 45 minut (180˚C).
Jabłuszkowa tarta
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy.
Jabłuszkowa tarta
Pierwszą połowę ciasta wykładamy na formę. posypujemy kaszą manną.
Jabłuszkowa tarta
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wyłożone ciasto.
Jabłuszkowa tarta
Na wierzch ścieramy drugą, połowę ciasta. Pieczemy.