Sposób przygotowania:
Jabłuszkowa tarta
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej tłuszcz, żółtka, ocet, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Gotowie dzielimy w proporcji około ¼ do ¾. Większą część wałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę, formując brzegi. Ciasto nakłuwamy i posypujemy kaszką. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na wysypany grysik. Jeśli są soczyste zanim wyłożymy je na ciasto lekko je odciskamy. Jabłka powinny zapełnić wnętrze wyłożonego ciasta. Wyłożone owoce lekko posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka były kwaskowate możemy dodatkowo posypać je cukrem. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą, wydzieloną część ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika na około 45 minut (180˚C).