Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

jabłuszkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

jabłuszkowiec mojej mamy.

jabłuszkowiec

Składniki:

jabłuszkowiec

 

  • biszkopt z 4 jajek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka agrestwa
  • 2 daleratki truskawkowe lub inne czerwone
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyzka masła

Sposób przygotowania:

jabłuszkowiec
pieczemy biszkopt, galretke zielona rozpuszczamy tak jak jest na opakowaniu, studzimy i po stezeniu kroimy w paseczki lub kostke i rownomiernie rozkładamy na biszkopcie. Jajka ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka i prazymy do miękkosci (najlepiej pod przykryciem). Gdy jabłka są miekkie wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie az do rozpuszczenia. Rozprowadzamy na ciescie, rozpuszczamy czerwone galaretki i polewamy. Odstawiamy do stezenia