MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 258]

Jagielnik z mango i Oreo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje pierwsze ciasto jaglane, na mleko roślinnym - migdałowym, z galaretką mango i ciasteczkami Oreo.

Jagielnik z mango i Oreo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagielnik z mango i Oreo

 

 

  • 2 x 176g ciastek Oreo ( - 4szt do dekoracji)
  • 2 łyżki oleju kokosowego - w postaci stałej

 

  • 400 ml pulpy mango
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki agaru / 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Jagielnik z mango i Oreo
Ciastka mielimy na pył. Olej kokosowy podgrzewamy do rozpuszczenia.

Ciastka mieszamy z olejem, wykładamy nimi dno tortownicy i mocno dociskamy.

Chłodzimy w lodówce.

Kaszę jaglaną płuczemy, następnie przekładamy do garnka. 

Zalewamy mlekiem roślinnym.

Gotujemy do miękkości. 

W razie potrzeby, można jeszcze dolać wody.

Gotową kaszę słodzimy, i blendujemy.

Na ciasteczkowy spód wykładamy jeszcze ciepłą kaszę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wodę podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w niej agar / żelatynę. 

Gdy trochę ostygnie, dodajemy pulpę mango.

Na wystudzoną warstwę z kaszą, wylewamy mus mango, wkładamy do lodówki.

Do dekoracji użyłam kiwi, ciasteczka oreo i ananas liofilizowany.
Jagielnik z mango i Oreo
Jagielnik dekorowany kiwi, oreo i ananasem

Tagi:

ciasto deser