iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jaglane placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placuszki u mnie były na obiad, ale mogą być też smaczną i ciepłą kolacją.

Jaglane placuszki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jaglane placuszki

 

Sposób przygotowania:

Jaglane placuszki
Kaszę jaglaną przepłukać zimną i następnie gorącą wodą po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować po wystudzeniu dodać do niej żółtko, mąkę, cukier, mleko oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Białko jajka ubić i delikatnie wymieszać z przygotowanym wcześniej ciastem z kaszy. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i smażyć na nim malutkie oraz złote placuszki po usmażeniu podawać na ciepło z dodatkiem jagód, można dodatkowo przed podaniem posypać je cukrem pudrem.
Jaglane placuszki
do przestudzonej kaszy dodać resztę składników
Jaglane placuszki
na rozgrzanym oleju smażyć malutkie złote placuszki