jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jaglane racuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Jak dla mnie przepis rewelacja! Kasza jest w nich niewyczuwalna, więc prosto jest w nich ją przemycić. Racuszki wychodzą delikatne w smaku- po prostu pyszne.

Jaglane racuszki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglane racuszki z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • Około 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki razowej pszennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki mąki zwykłej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do podania,’
  • Ok 5-6 jabłek

Sposób przygotowania:

Jaglane racuszki z jabłkami

ETAP 1

Jaglane racuszki z jabłkami
Uprażoną kaszę zalewamy wodą i gotujemy

Kaszę jaglaną prażymy około 2 minuty. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości.

ETAP 2

Jaglane racuszki z jabłkami
Gotową kaszę miksujemy z częścią mleka

Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy do niej część mleka i razem miksujemy. Dzięki dodatkowi mleka kasza łatwiej się zmiksuje i szybciej ostygnie.

ETAP 3

Jaglane racuszki z jabłkami
Kaszę łączymy z innymi składnikami placuszków

Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki ciasta (jajka, cynamon, pozostałe mleko, mąki, proszek do pieczenia). Całość miksujemy.

ETAP 4

Jaglane racuszki z jabłkami
Ciasto słodzimy do smaku

Na koniec ciasto słodzimy do smaku i ewentualnie dodajemy jeszcze mleko. Gotowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

ETAP 5

Jaglane racuszki z jabłkami
Racuszki smazymy na rozgrzanym tłuszczu

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Stopniowo, w miarę jak będziemy smażyć racuszki dodajemy owoce. Jeśli damy od razu wszystkie, ciasto może stać się rzadsze. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na ciepły wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne racuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.