Sposób przygotowania:
Jaglane racuszki z jabłkamiETAP 1
Kaszę jaglaną prażymy około 2 minuty. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości.
ETAP 2
Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy do niej część mleka i razem miksujemy. Dzięki dodatkowi mleka kasza łatwiej się zmiksuje i szybciej ostygnie.
ETAP 3
Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki ciasta (jajka, cynamon, pozostałe mleko, mąki, proszek do pieczenia). Całość miksujemy.
ETAP 4
Na koniec ciasto słodzimy do smaku i ewentualnie dodajemy jeszcze mleko. Gotowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
ETAP 5
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Stopniowo, w miarę jak będziemy smażyć racuszki dodajemy owoce. Jeśli damy od razu wszystkie, ciasto może stać się rzadsze. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na ciepły wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne racuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.