Sposób przygotowania:
Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną
Masę makową przełożyć do miski i dodać żurawinę oraz posiekane suszone owoce i wymieszać. Drożdże wymieszać z cukrem na płynną masę. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka ( białka zostawić do smarowania ciasta ), zetrzeć zimne masło, wlać drożdże i śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek o długości blaszki do pieczenia z wyposażenia kuchenki. Placki posmarować rozbełtanym białkiem i na każdy rozsmarować po połowie masy. Zwinąć w rolady, końce podwinąć i zawinąć strucle w papier do pieczenia zostawiając mały luz ( złączenie ciasta powinno być pod spodem ). Makowce piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 -180 stopni w zależności od piekarnika przez 40-45 minut. Upieczone wystudzić, polukrować i posypać posypką.