Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jagnię z pieca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jagnięcinę umyć pod bieżącą wodą, dokładnie oczyścić z błonek i resztek

Jagnię z pieca

Składniki:

Jagnię z pieca

 

  • 1,3 kg mięsa jagnięcego w jednym kawałku
  • cebula
  • 120 ml oliwy
  • 6,5 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki goździków
  • 2 łyżki ziaren jałowca
  • łyżka mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jagnię z pieca
Jagnięcinę umyć pod bieżącą wodą, dokładnie oczyścić z błonek i resztek tłuszczu. Osuszyć. W regularnych odstępach zrobić dość głębokie nacięcia końcem ostrego noża. Nacięcia naszpikować ziarnami jałowca i goździkami. Tak przygotowane mięso osolić, oprószyć pieprzem i cynamonem. Kamionkowe naczynie nasmarewać oliwą, ułożyć w nim mięso i odstawić na noc do lodówki. Cebulę oczyścić, obrać i drobno posiekać - dodać do garnka na 3 godziny przed pieczeniem. Mięso piec na maśle około 1,5 godziny, podlewając je od czasu do czasu winem.

Tagi:

mięso