Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Jagnięca zupa z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjna grecka zupa podawana w święta.

Jagnięca zupa z cytryną

Składniki:

Jagnięca zupa z cytryną

 

Sposób przygotowania:

Jagnięca zupa z cytryną
Cebulę, czosnek,włoszczyznę, korzeń pietruszki i pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Warzywa wkładamy do garnka wraz z mięsem, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez około 3 godziny, solimy po około 2 godzinach. Wyjmujemy mięso, (w przypadku kury oddzielamy mięso od kości) i kroimy je w niewielkie nieregularne kawałki. Rosół należy przecedzić i ostudzić.warzywa z rosołu nie będą już potrzebne. Sałatę myjemy i kroimy w cienkie paski, dymki kroimy wraz z szczypiorkiem w cienkie krążki. Zioła drobno siekamy. Oddzielamy białka od żółtek, które ucieramy ze śmietaną. Odtłuszczamy zimny rosół i ponownie gotujemy z ryżem i solą, ryż gotujemy w rosole przez około 10 minut, aż będzie na wpół miękki. Do zupy wkładamy mięso, sałatę i dymkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Jajka ze śmietaną mieszamy z niewielką ilością zupy i dolewamy do garnka. Dokładamy zioła, doprawiamy pieprzem i sokiem z limetki lub cytryny. Podajemy świeżą.