Sposób przygotowania:
Jagnięcina lub cielęcina duszona z pieczarkami i papryką
Ugotowane mięso pokrajać w kostkę. Paprykę i pieczarki umyć. paprykę oczyścić z nasion, pokrajać w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i także pokrajać, wymieszać z papryką, wsypać do rondelka, posolić. Ogrzewać na małym ogniu przez ok 5 minut stale mieszając. Podduszoną paprykę z pieczarkami podlać mlekiem, dodać szczyptę ostrej papryki i odrobinę pieprzu, wymieszać. Dodać pokrajane mięso, dusić pod przykryciem na małym ogniu często mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco pieprzu lub ostrej papryki. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków i z surówkami lub na zimno z dodatkiem sałatek warzywnych.