Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Z drożdży, 4 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy. Następnie kolejno dodajemy mleko, jajka, olej, cukier i zagniatamy ciasto. Gotowe zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody mieszamy z mąką i cukrem.Gdy ciasto już wyrośnie nabieramy dłonią porcję i robimy okrągły placek na środku którego umieszczamy łyżkę jagód. Następnie skleić brzegi, uformować bułeczkę i odłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. I tak następną porcję do wykorzystania całkowicie ciasta i jagód. Po skończeniu lepienia bułeczek układamy je tak aby się nie dotykały ponieważ jeszcze wyrosną (2 cm przerwy). Po około 30 minutach surowe bułeczki powinny już wyrosnąć więc każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem z cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.