zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jagodzianki

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Domowe jagodzianki, to jest to

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

 

  • LUKIER:
  • 200g cukru pudru
  • 4 łyżki soku malinowego

 

  • JAGODY ŚWIEŻE LUB MROŻONE

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy. Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet. Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Tagi:

jajko jajka