Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy. Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet. Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Lekko przestudzone posmarować lukrem.
luna
zewa
Z tej ilości składników wychodzi mi 24 bułeczek.
msewka
zewa
Msewko przyznam szczerze, że te bułki to był mój i mojego męża debiut, bo zawsze robiliśmy pączki. Ale teraz często je robimy, bo dzieciakom i nam smakują.
góralka
zewa
Ja ktoś ma borówkę amerykańską, to też można dać zamiast jagód, też będą smaczne.
Jojo
zewa
Ciepłe są najlepsze. Jak zostają mi na drugi dzień to podgrzewam chwilkę w mikrofali i mam znów świeżutkie bułeczki.
eli_555
Pyza
zewa
Pyzo już wysyłam, ale obawiam się, że dojdzie sucha, bo ta nasza poczta polska tak działa, że hej.
iwi69
Natala1210
kinga
Doro
yellowCoach