Sposób przygotowania:
Jagodzianki w polewie z czekolady
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, połączyć z pół szklanki ciepłego mleka. Wlać do miski z mąką i zostawić na 15-20 minut, aż rozczyn podrośnie. Następnie dodać do miski 5 jajek, resztę ciepłego mleka, cukier i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki - im dłużej tym lepiej wyrośnie, dolewając stopniowo rozpuszczoną, lekko ciepłą margarynę. Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu na 0,5 - 1 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać szybko ciasto. Następnie ucinać po kawałku, rozciągnąć, w środek włożyć łyżeczkę jagód zmieszanych z odrobiną mąki i cukrem. Zalepić i uformować jagodzianki. Rozłożyć niezbyt ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w temp 190*C grzanie górne i dolne lub 180 z termo-obiegiem, aż będą przyrumienione. Po wystudzeniu polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ale z cukrem pudrem też są świetne. Smacznego!