madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Jagodzianki wg madzik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsze latem ze świeżymi jagódkami, najlepiej własnoręcznie nazbieranymi

Jagodzianki wg madzik

Składniki:

Jagodzianki wg madzik

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki wg madzik
Z drożdży , trochę mąki, mleka i cukru robić zaczyn i poczekać aż wyrośnie. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, roztopioną margarynę oraz wcześniej ubite jaja z cukrem. Całość wymieszać i dobrze wyrobić, a następnie odstawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz bułką tartą. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku formować bułeczki, nakładać po trochu farszu owocowego i zlepić. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec aż się ładnie zrumienią.

Tagi:

jajko tarta jajka