Sposób przygotowania:
Jagodzianki z kruszonką
Nadzienie: Jagody wymieszać z cukrem i mąką. Kruszonka: Mąkę połączyć z masłem i cukrem po czym czubkami palców zagnieść kruszonkę. Ciasto: Pół szklanki mleka podgrzać. Dodać łyżkę cukru i drożdże po czym dobrze wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, masło, żółtka, jajko oraz troszkę soli. Zagnieść dość luźne ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.) Wyrośnięte ciasto podzielić na 15-17 części. Z każdej części uformować placek, nałożyć czubatą łyżkę jagód i dobrze zawinąć, formując jagodzianki. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem oraz posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 15 min. Smacznego.;)
Tit
Natala1210