kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Jagodzianki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezon na jagody mamy rozpoczęty!;) Domowej roboty jagodzianki są pyszne! Idealne na kolację czy śniadanie, polecam;-)

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Drożdże rozmieszać z mlekiem, 1 łyżką mąki i cukru. Odstaw na 15 min. Rozpuść masło. Po tym czasieMąkę i pozostałe składniki na ciasto połącz i dodaj wyrośnięte drożdże. Ciasto zagnieć i odstaw na 80 min. w ciepłe miejsce. Zrób kruszonkę i odłóż ją w chłodne miejsce. Po 80 minutach odrywaj po kawłku ciasta, rozpłaszczaj, nakładaj jagody i cukier wg uznania. Formuj bułeczki. Zrób tak z resztą ciasta. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min. Jajko lekko roztrzep i posmaruj nim jagodzianki, zetrzyj na nie kruszonkę. Wstaw do piekarnika i upiecz.
Smacznego!;-)