Sposób przygotowania:
Jaja zapiekane z ziemniakami
Ziemniaki umyć, obrać, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować. Odcedzić i jeszcze gorące przetrzeć przez gęste sito. Jaja umyć wybijać kolejno do filiżanki, a następnie wlewać ostrożnie do rondla z wrzącą osoloną wodą, zakwaszoną octem; trzymać filiżankę tuż nad powierzchnią wody. Gotować pod przykryciem ok. 3 min. Ugotowane jaja (białka ścięte, żółtka płynne) wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Żaroodporny półmisek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami cienko pokrojonej szynki lub boczku. Przykryć równomiernie warstwą utłuczonych ziemniaków. Na ziemniakach położyć ugotowane jaja. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagrzać, do gorącego wlać zaprawę z mąki, mieszając doprowadzić do wrzenia i odstawić.
Przygotowany sos wymieszać z serem, przyprawić solą, zalać potrawę na półmisku. Wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika, aż utworzy się na powierzchni rumiana skorupka. Posypać natką. Podawać z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówek.
Przygotowany sos wymieszać z serem, przyprawić solą, zalać potrawę na półmisku. Wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika, aż utworzy się na powierzchni rumiana skorupka. Posypać natką. Podawać z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówek.