Sposób przygotowania:
Jajecznica z "chwastami"
Pokroić drobno cebulę i podprażyć na suchej patelni mieszając . Dodać 1 łyżkę masła - poczekać aż rozpuści się - wrzucić szynkę i podsmażyć . Potem dołożyć pokrojonego pomidora , posypać ziołami i smażyć 3 minuty. Wbić jajka . Lekko posolić i smażyć aż się zetną . Podawać posypaną dodatkowo szczyptą ziół . Okazuje się że mieszanka suszu ziół doskonale zastępuje pieprz czy podobne przyprawy - mało tego nadaje zwykłej jajecznicy bardzo ciekawego smaku .Ja to odbieram tak - jak bym jadła jajecznicę na biwaku na pachnącej kwiatami i ziołami łące .W składzie gotowej przyprawy odkryłam susz : natki pietruszki ,bazylii , kwiatów lawendy , kwiatów nagietka , cebuli , papryki , czosnku .Doskonale mogę sobie wyobrazić jak ktoś posiadający ogródek , a w nim zielnik - idzie rano i skubie , kilka ,, szczypiorków ,, czosnku niedźwiedziego , trochę płatków kwiatów lawendy , nagietka , bazylię , melisę , pietruszkę .A potem robi jajecznicę i doprawia ją nimi .Ogródka nie mam - mam za to namiastkę czyli gotowy susz .
evita0007
Babciagramolka
Zawzięłam się na ,, chwasty ,, - będę odtwarzać kuchnię staropolską i testuję wszystko co mogło rosnąć na naszych terenach lub docierać do nas szlakami kupieckimi . I musze przyznać , że smaki o wiele lepsze niż to co robimy teraz .