jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Jajeczniki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Stary świąteczny śląski przepis, myślę,że i mógłby być daniem śniadaniowym lub kolacyjnym.

Jajeczniki

Składniki:

Jajeczniki

 

  • 6 jaj
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyzki mąki
  • 5 dag wędzonki (boczek, wiejska kiełbasa, baleron)
  • zielenina do przybrania
  • (szczypior, kiełki)
  • masło klarowane do smażenia (lub olej roslinny)

Sposób przygotowania:

Jajeczniki
Jaja umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mleko i szczyptę soli - roztrzepać energicznie dosypując mąkę po łyżce. Ubić pianę z dodatkiem szczypty soli i ostrożnie połaczyć z żółtkami. Rozgrzać maslo, nakładać niewielkie owalne dość grube placuszki - smażyć je na złoty kolor z dwóch stron. Wędzonkę pokroić w paski lub kostkę i usmażyć na chrupiąco. Jajeczniki podaj udekorowane chrupiącą wędzonką i szczypiorem oraz kiełkami.

Tagi:

kielbasa