anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Jajka faszerowane

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne jajeczka,polecam:)

Jajka faszerowane

Składniki:

Jajka faszerowane

 

  • 8 jajek na twardo( lub ilość dowolna)
  • 12 dużych pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu do farszu
  • 2 pęczki drobnego szczypiorku
  • mały słoiczek majonezu
  • 1 czubata łyżeczka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane
Jajka ugotować na twardo,zalać zimną wodą ,obrać ostudzić. Z każdej strony ściąć leciutko(żeby jajko mogło stać na półmisku, przekroić na pół,wyjąć żółtko. Pieczarki umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,zetrzeć na tarce jarzynowej na drobniejszych oczkach,dodać łyżeczkę masła i dusić około 10 min aż wyparuje woda. Pieczarki wystudzić,dodać rozgniecione żółtka,pęczek posiekanego szczypiorku,pieprz,sól,łyżkę majonezu,wyrobić farsz. Nadziewać jajka farszem,dosyć wysoko. Polać majonezem i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Jajeczka są pyszne(najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej,przykryć folią aluminiową i do lodówki) Smacznego:)