Sposób przygotowania:
Jajka faszerowane grzybami
Ugotowane na twardo jajka obrać, po czym ściąć nożem szerszy koniec i wyjąć żółtka. Grzyby przebrać dokładnie, umyć i namoczyć w zimnej wodzie na ok. 3-4 godziny. Napęczniałe raz jeszcze umyć, po czym gotować w wodzie, w której się moczyły przez 1-1,5 godziny (bez soli). Ugotowane grzyby wyjąć , przemyć ciepłą wodą i drobno posiekać, podsmażyć, złączyć z przesmażoną wcześniej cebulą i żółtkami oraz posolić. Uzyskanym w ten sposób farszem napełnić jajka. Ułożyć je na salaterce i przykryć odciętymi "kapeluszami" z białek. Zmieszać majonez se śmietaną (ew. doprawić do smaku) i tak ptzygotowanym sosem polać jajka. Przybrać zieleniną.