Sposób przygotowania:
Pasztet z indykaprzygotowanie
Mięso gulaszowe kroimy na kostkę, przesmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy czosnek, sól i pieprz, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości.
Cebulę kroimy w kosteczkę przesmażamy na oleju i studzimy.
Podudzie i warzywa zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie sól i pieprz oraz czosnek i gotujemy do miękkości ( wywar odcedzamy i wykorzystujemy do wyrabiania)
Oliwki siekamy niezbyt drobno.
Ugotowane i uduszone mięso mielimy razem z warzywami i cebulą, dodajemy pozostałe przyprawy, oliwki -dokładnie wyrabiamy,, dolewamy 1 szklankę wywaru, jeżeli jest za suchy dolewamy jeszcze trochę, ale nie więcej niż pół szklanki
pieczenie
Masę przekładamy do dwóch foremek
Pieczemy godzinę w 180 stopniach i studzimy.
galaretka
Granat rozkrawamy ,obieramy dokładnie pesteczki
Pestki zalewamy wodą i gotujemy- wystarczy 5-7 minut.
Całość przelewamy na sitko i przecieramy bardzo dokładnie.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstawiamy do napęcznienia, a potem podgrzewamy do rozpuszczenia - mieszam, żeby nam się nie przypaliła.
Do wywaru dodaje chili i rozpuszczoną żelatynę.
Galaretkę wylewamy na górę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)