SUPERPRZEPIS

Pasztet z indyka

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z indyka

Przepis z mięsem mieszanym, czyli gotowanym i duszonym, ale równie dobrze możecie wykorzystać tylko mięso gotowane- będzie szybciej i zdrowiej

Składniki:

Pasztet z indyka

 

  • 600 g mięsa z indyka ( gulaszowe i podudzie)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo już do pieczenia
  • 1 cebula
  • 20 oliwek zielonych
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 6 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczki przyprawy kolonialnej(lub zamiennie pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona, suszony tymianek, bazylia)
  • ew, sól i pieprz do smaku

 

  • Galaretka
  • 2 granaty
  • 1 szklanka wody
  • odrobina chili ( można ominąć)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Pasztet z indyka

przygotowanie

Pasztet z indyka
masa nie moze być sucha, dlatego dolewamyj wywar

Mięso gulaszowe kroimy na kostkę, przesmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy czosnek, sól i pieprz, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości.
Cebulę kroimy w kosteczkę przesmażamy na oleju i studzimy.

Podudzie i warzywa zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie sól i pieprz oraz czosnek i gotujemy do miękkości ( wywar odcedzamy i wykorzystujemy do wyrabiania)

Oliwki siekamy niezbyt drobno.

Ugotowane i uduszone mięso mielimy razem z warzywami i cebulą, dodajemy pozostałe przyprawy, oliwki -dokładnie wyrabiamy,, dolewamy 1 szklankę wywaru, jeżeli jest za suchy dolewamy jeszcze trochę, ale nie więcej niż pół szklanki

pieczenie

Pasztet z indyka
pasztety piekę w foremkach aluminiowych, ale mozna wykorzystać również keksówkę

Masę przekładamy do dwóch foremek

Pieczemy godzinę w 180 stopniach i studzimy.

galaretka

Pasztet z indyka
taka galareka pasuje do mięsa i do wędliny

Granat rozkrawamy ,obieramy dokładnie pesteczki

Pestki zalewamy wodą i gotujemy- wystarczy 5-7 minut.

Całość przelewamy na sitko i przecieramy bardzo dokładnie.

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstawiamy do napęcznienia, a potem podgrzewamy do rozpuszczenia - mieszam, żeby nam się nie przypaliła.

Do wywaru dodaje chili i rozpuszczoną żelatynę.

Galaretkę wylewamy na górę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)


Tagi:

okazje pasztet