jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajka faszerowane pokrzywą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pokrzywa podana w ten sposób z pewnością zasmakuje naszym gościom. Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami takich eksperymentów, możemy zastąpić ją szpinakiem.

Jajka faszerowane pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane pokrzywą

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pokrzywą

ETAP 1

Jajka faszerowane pokrzywą
Po wyjęciu, żółtka kroimy w kostkę

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.

Z białek wyjmujemy żółtka, które następnie kroimy w kostkę.

ETAP 2

Jajka faszerowane pokrzywą
Przygotowujemy pokrzywę

Zbieramy młode listki pokrzywy

ETAP 3

Jajka faszerowane pokrzywą
pokrojoną cebulę delikatnie rumienimy

Pokrzywę sparzamy gorącą wodą. Gotową dokładnie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.

ETAP 4

Jajka faszerowane pokrzywą
Do miękkości smażymy grzyby

Do zrumienionej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby smażymy do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5

Jajka faszerowane pokrzywą
Pieczarki łączymy z pokrzywa i serem

Do tak przygotowanych dodajemy listki pokrzywy. Całość chwilkę razem podgrzewamy dodając ser feta. Do przygotowanego farszu (po zdjęciu go z ognia) dodajemy żółtka. Całość ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Letnim farszem napełniamy białka. Przystawkę oprószamy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy.