mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka faszerowane rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, jajeczna przekąska na zimno udekorowana zdrową rzeżuchą:)

Jajka faszerowane rzeżuchą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane rzeżuchą

 

  • 5 jajek
  • kopiasta łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • długa parówka
  • sól
  • pieprz
  • 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy
  • młode listki rzeżuchy do ozdoby
  • ogórek kiszony

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane rzeżuchą
Jajka gotuję w lekko osolonej wodzie, studzę i obieram. Następnie ścinam każde jajko z szerszej strony, ostrożnie wyjmuję łyżeczką żółtka, z drugiej strony też lekko ścinam jajko aby mogło stać, białka kładę na desce. Parówkę obieram z osłonki, drobniutko kroję i mieszam z roztartymi żółtkami, drobną posiekaną rzeżuchą. Następnie dodaję majonez, musztardę oraz przyprawy do smaku. Powstałym farszem nadziewam białka, tworząc kopczyki, które obkładam obficie świeżo ściętą rzeżuchą. Jajka układam na plasterkach ogórka i od razu podaję.
Jajka faszerowane rzeżuchą
Jajka gotuję, studzę, obieram i ścinam na wysokości 1/3 jajka
Jajka faszerowane rzeżuchą
Wydrążam łyżeczką żółtka i przekładam je do miseczki
Jajka faszerowane rzeżuchą
Do roztartych żółtek dodaję pokrojoną parówkę
Jajka faszerowane rzeżuchą
Farszem napełniam puste białka, dekoruję rzeżuchą