cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajka faszerowane wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajka nadziewane wątróbką to smaczna przystawka i ozdoba każdego stołu

Jajka faszerowane wątróbką

Składniki:

Jajka faszerowane wątróbką

 

  • /ilości dowolne w zależności od ilości osób, ja wykorzystałam
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • kilka wątróbek drobiowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżki masła
  • odrobina mąki
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu/do farszu/
  • 1 łyżeczka kaparów/do dekoracji/
  • majonez w tubce /do dekoracji/
  • kilka liści sałaty
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane wątróbką
Wypłukaną i osuszoną wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Przełożyć na talerzyk,a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobniutko cebulkę i połączyć z wątróbką.Ugotowane i obrane jajka przekroić wzdłuż na połówki.Wyjąć żółtka /jedno odłożyć/ i wraz z wątróbką posiekać.Przełożyć do miseczki,dodać drobniutko posiekany szczypiorek,majonez,sól,pieprz i wymieszać.Przygotowanym farszem napełniać połówki białek,posypać żółtkiem startym na tarce i ułożyć na półmisku z sałatką. Każde jajko ozdobić małym kleksikiem majonezu , kaparem i szczypiorkiem.