ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy

Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy

 

  • 6 jajek
  • garść rzeżuchy
  • 75 g sera żółtego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy
Jaja zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Odlewamy i studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupki i myjemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy na pół i wyciągamy na talerz żółtka. Rzeżuchę ścinamy i przebieramy. Przy użyciu noża drobno siekamy. Żółtka wygniatamy na talerzu widelcem i dodajemy do nich rzeżuchę. dokładnie mieszamy. Ser żółty trzemy przy użyciu tarki warzywnej na drobnych oczkach. Dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy użyciu łyżeczki nakładamy farsz na połówki białek. Gotowe jajka układamy na talerzu i dekorujemy wg uznania (ja użyłem sałaty, rzeżuchy i czerwonej papryki)
Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy
Jaja zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo Odlewamy i studzimy w zimnej wodzie Obieramy ze skorupki i myjemy pod bieżącą wodą Przekrawamy na pół i wyciągamy na talerz żółtka
Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy
Rzeżuchę ścinamy i przebieramy Przy użyciu noża drobno siekamy Żółtka wygniatamy na talerzu widelcem i dodajemy do nich rzeżuchę dokładnie mieszamy
Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy
Ser żółty trzemy przy użyciu tarki warzywnej na drobnych oczkach Dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy
Jajka faszerowane z dodatkiem rzeżuchy
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Przy użyciu łyżeczki nakładamy farsz na połówki białek