Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajka na twardo w sosie pomidorowym :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli sytuacja nas zmusza do zrobienia szybkiego to jajka w sosach są akurat, można robić : musztardowy, chrzanowy, koperkowy, grzybowy .

Jajka na twardo w sosie pomidorowym :

Składniki:

Jajka na twardo w sosie pomidorowym :

 

  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki bulionu ( wywaru z warzyw , lub wody + ½ kostki bulionu
  • drobiowego czy warzywnego Knorra )
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zioła wg uznania ( można dodać Np. oregano czy zioła prowansalskie
  • lub zostawić sos bez dodatku ziół )

 

Sposób przygotowania:

Jajka na twardo w sosie pomidorowym :
Jajka ugotować na twardo .W tym czasie kiedy jajka się gotują roztopić w rondelku masło. Wsypać mąkę i wymieszać ją . Powoli wlewać chłodny bulion . Dodać przecier pomidorowy i śmietankę .Dobrze rozmieszać by sos był gładki . Doprawić do smaku . Obrać jajka ze skorupek, przekroić na połówki . Podawać w sosie ( po 3 połówki na osobę ) z ziemniakami i surówką .