iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka nadziewane kuskusem i serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jajka nadziewane kuskusem i serkiem topionym

Jajka nadziewane kuskusem i serkiem

Składniki:

Jajka nadziewane kuskusem i serkiem

 

  • 1 szklanka kaszy kuskus,
  • 1/2 łyzeczki uniwersalnej przyprawy
  • 1 szt cebula czerwona,
  • serek topiony,
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 3 kawałki papryki marynowanej
  • 10 dag szynki drobiowej
  • 10 szt jajka

 

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane kuskusem i serkiem
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy obieramy. Odcinamy łepki delikatnie wyciągamy żółtka. Do kaszy kuskus dajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej i zalewamy wrzątkiem 1 cm nad poziom kaszy. Kaszę odstawiamy . Kiedy napęczniej mieszamy ją i studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy pokrojone żółtka jaj. Cebule siekamy drobno , paprykę także kroimy drobno dodajemy do kaszy. Szynkę kroimy drobno i także dodajemy do kaszy. Składniki mieszamy. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakąłdamy do jajek. Ozdabiamy serkiem i nakrywamy odciętym łepkiem jajka.