Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Jajka pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna przekąska, a zarazem danie śniadaniowe lub kolacyjne.

Jajka pod beszamelem

Składniki:

Jajka pod beszamelem

 

 

  • na sos:

 

Sposób przygotowania:

Jajka pod beszamelem
Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki (3 odłożyć). Szparagi osączyć, szynkę pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce. szczypiorek posiekać, kilka łodyżek odłożyć. Rozpuścić masło. Wsypać mąkę i mieszając podgrzewać, aż zasmażka się spieni. Zdjąć z ognia, dolać porcję mleka , i mieszając, zagotować. Wlewać kolejne porcje, a potem mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Połowę sosu wlać do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nim szynkę, szparagi i jajka, posypać startym serem. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach. Udekorować ćwiartkami jajek i szczypiorkiem.