2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1475]

Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Bez jajek nie ma świąt, te podane w szynce parmeńskiej rewelacyjnie wyglądają i tak samo smakują. Polecam na śniadanie nie tylko to wielkanocne.

Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym

Składniki:

Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym

 

  • 6 jaj
  • 6 plastrów podsuszanej szynki parmeńskiej
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • biały pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

  • Sos chrzanowy;
  • 2 gotowane jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru do smaku
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka w szynce parmeńskiej i sosie chrzanowym

ETAP 1:

Ugotowane na twardo jajka, wystudzić ściąć 1/4 jajka od góry, cienkim nożykiem wydrążyć środek i żółtka.

ETAP 2:

Przełożyć do miseczki rozgnieść widelcem, wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem wymieszać.

Całe jajka owinąć w szynkę parmeńską, nadziać farszem.

ETAP 3:

Sos chrzanowy:
Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami, sos ułożyć na talerzu, powciskać jajka, udekorować rzeżuchą, schłodzić i podawać.

Smacznego!