cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

A może pulpecik w jajku? Smaczna i efektowna przekaska

Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym

 

  • 150 g mięsa mielonego/drobiowe/
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej/do masy mięsnej /
  • 1 łyżką startego sera parmezan
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
  • szczypta imbiru
  • kilka kropli sosu sojowego
  • bułka tarta/ do obtoczenia pulpetów/
  • tłuszcz do smażenia mięsa

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1,5 łyżki startego chrzanu
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany/lub jogurtu/
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • kilka liści sałaty do dekoracji
  • ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku/do dekoracji/

Sposób przygotowania:

Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym
Mięso mielone połączyć z jajkiem i przyprawami ,doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać. Z dobrze wyrobionej , gładkiej masy uformować malutkie pulpeciki /wielkości żółtka jaja/, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu. 4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną, chrzanem, doprawić dosmaku solą ,cukrem i dokładnie wymieszać. Do każdej połówki białka nałożyć mały kleksik sosu chrzanowego i po jednym pulpeciku. Połówki jajek z pulpetami ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą.Posypać słodką papryką i udekorować dużymi kleksami sosu chrzanowego.
Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym
Mięso wymieszać z dodatkami i uformować małe pulpety
Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym
Obtoczone w bułce smażyć na gorącym tłuszczu
Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym
Upieczone z każdej strony pulpety pozostawić do schłodzenia
Jajka z pulpecikami i sosem chrzanowym
Do każdej połówki białka włożyć po jednym pulpecie