Sposób przygotowania:
Jajka z szpinakiem
Szparagi umyć, dokładnie obrać, odkroić główki, resztę pokroić w dwu centymetrowe kawałki i ugotować (główki osobno) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowane szparagi osaczyć i zmiksować razem z pietruszką. 5 dag masła roztopić w rondelku, dodać masę szparagową, główki szparagów (w całości) i tarty ser. Całość połączyć ze śmietanką, wlewając ją co jakiś czas i ciągle mieszając, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 5-6 minut (uwaga! łatwo przykleja się do dna). Następnie przełożyć masę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, układać na niej jajka, na każdym położyć plasterek masła. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na średnim ogniu (ok. 3 minuty). Przed podaniem każde jajko przybrać główką pieczarki. Podawać na gorąco z tostami z chleba lub bułki. Smacznego