jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Jajka zapiekane w beszamelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

i znowu jajka polecam tylko tym razem zapiekane

Jajka zapiekane w beszamelu

Składniki:

Jajka zapiekane w beszamelu

 

  • 6 jajek na twardo
  • 20 dag szynki
  • 1/1 litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • kostka bulionowa
  • pęczek szczypiorku
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w beszamelu
Podgrzane masło wymieszać z mąką,zasmażyć ( nie rumienić).Zdjąć z ognia,cały czas mieszając dodać mleko i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje.Doprawić kostką bulionową, solą i pieprzem.
Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, kukurydzę, połowę posiekanego szczypiorku i musztardę. Przelać do żaroodpornego naczynia, na wierzch ułożyć połówki jajek,posypać żółtym serem. Piec 20 minut w temperaturze 180*C.Posypać resztą szczypiorku