mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna potrawka, polecam na każdy rodzaj posiłku, nawet na obiad

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym

 

  • 500g pomidorów
  • 50g słoniny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200g sera gorgonzola
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym
Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, naciąć krzyżyki u podstawy, zalać wrzątkiem. Obrać ze skórki i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć słoninę. Wrzucić pomidory, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Sos gotować 30minut. Piekarnik rozgrzać do 220stopni. Jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Ser utrzeć z żółtkami na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Połówki jajek napełnić masą.Do sosu pomidorowego dodać oregano. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć jajka. Wstawić do piekarnika na 20minut. Podawać na gorąco.