Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane w sosie pomidorowym
Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, naciąć krzyżyki u podstawy, zalać wrzątkiem. Obrać ze skórki i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć słoninę. Wrzucić pomidory, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Sos gotować 30minut. Piekarnik rozgrzać do 220stopni. Jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Ser utrzeć z żółtkami na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Połówki jajek napełnić masą.Do sosu pomidorowego dodać oregano. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć jajka. Wstawić do piekarnika na 20minut. Podawać na gorąco.