Sposób przygotowania:
Jajko zapiekane na fasoli w pomidorowym sosie
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody. Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze osączyć. Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 3 minuty. Dodać pokrojone pomidory i gotować bez przykrycia aż do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i oregano, trochę przestudzić. Sos wymieszać z fasolą, śmietaną i żółtym serem, doprawić do smaku. Naczynka żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć masę fasolową. W masę wcisnąć palcami porcje odciśniętego szpinaku. W każdym naczynku zrobić łyżką wgłębienie i wbić w nie jajko. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut aż białko się zetnie. Przed podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.