thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Wiosenne kokilki rozmaitości po bolońsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny zapiekany makaron tagliatelle z sosem Łowicz, szpinakiem, krewetkami i jajkiem

Wiosenne kokilki rozmaitości po bolońsku

Składniki:

Wiosenne kokilki rozmaitości po bolońsku

 

  • NA 4 KOKILKI ( średnicy 9 cm) :
  • 220 g makaronu razowego tagliatelle
  • 250 g sosu Łowicz bolońskiego
  • chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 16 krewetek Tiger
  • 50 g liści szpinaku
  • masło lub olej
  • sól, pieprz
  • 4 małe jajka kurze
  • płatki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Wiosenne kokilki rozmaitości po bolońsku
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, usunąć ogonki. Podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić solą, pieprzem. Zdjąć z patelni. Następnie podsmażyć chwilę szpinak z czosnkiem. Doprawić do smaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem Łowicz, doprawić chili. Kokilki wysmarować lekko tłuszczem, umieścić w nich makaron, krewetki i szpinak. Zapiec 3 minuty w temp. 185 stopni. Do każdej wbić jajko, zapiekać dalej, do momentu gdy będzie ścięte (ja zapiekałam niecałe 20 minut). posypać zmielonymi w młynku płatkami papryki i solą. Podawać od razu. Uwaga, gorące!!