Lotti

Lotti

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Jajko zapiekane we francuskiej kokilce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie w przygotowaniu jajka zapiekane w cieście francuskim

Jajko zapiekane we francuskiej kokilce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajko zapiekane we francuskiej kokilce

 

Sposób przygotowania:

Jajko zapiekane we francuskiej kokilce
Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie nawet dziecko, ale w jego prostocie jest też piękno, które sprawia, że danie znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ciasto wyciągam z zamrażarki i zostawiam na 3-4 minuty w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję na grubość kilku milimetrów, dzielę na 2 części i wykładam nimi foremkę do muffinek. Wbijam jajko, posypuję drobno pokrojonymi pomidorami, solę i pieprzę "na oko". Zapiekam w nagrzanym piekarniku 15 minut. Posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jajko zapiekane we francuskiej kokilce
Jajko w cieście doprawiam solą i pieprzem i posypuję pomidorami.
Jajko zapiekane we francuskiej kokilce
zdjęcie dodane przez redakcję