Sposób przygotowania:
Jambalaya- potrawa jednopatelniowa
Warzywa umyć, pokroić wedle uznania.
Kiełbasę pokroić, pierś umyć, usunąć niepotrzebne błonki, pokroić drobno, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, usunąć ogonki( ścisnąć ogonek i wykręcić).
Ja najpierw pokroiłam wszystkie składniki i umieściłam w miseczkach, dzięki czemu dalsze etapy poszły szybko i sprawnie z jednoczesnym utrzymaniem porządku miejsca pracy:)
Cebulę, pora podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać marchew, seler, kukurydzę i paprykę. Dusić dalej ok 20min, w razie potrzeby podlać wodą.
Dodać czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę, dusić kolejne 10 minut.
Na patelnię dodać ziarenka ryżu( krótkoziarnisty parboiled)i zalać ok 0,5l bulionu (woda+ 1 kostka drobiowa lub wołowa)lub rosołem z obiadu jeśli mamy. Dodać pomidory. Dusić aż ryż będzie dobry(ale nie rozgotować go). W tym czasie nie trzeba mieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Na końcu doprawić chili i pietruszką.
Podawać prosto z patelni, wykładać na talerze, posypać szczypiorkiem. Można posypać też ulubionym serem żółtym lub parmezanem
Do jambalayi możesz dodać także dowolne składniki: rybę, ulubioną szynkę, kulki z mięsa mielonego, groszek, dowolne wyraziste przyprawy np szafran, kmin rzymski, curry. Wszystko dusi się na jednej patelni:)
Kiełbasę pokroić, pierś umyć, usunąć niepotrzebne błonki, pokroić drobno, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, usunąć ogonki( ścisnąć ogonek i wykręcić).
Ja najpierw pokroiłam wszystkie składniki i umieściłam w miseczkach, dzięki czemu dalsze etapy poszły szybko i sprawnie z jednoczesnym utrzymaniem porządku miejsca pracy:)
Cebulę, pora podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać marchew, seler, kukurydzę i paprykę. Dusić dalej ok 20min, w razie potrzeby podlać wodą.
Dodać czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę, dusić kolejne 10 minut.
Na patelnię dodać ziarenka ryżu( krótkoziarnisty parboiled)i zalać ok 0,5l bulionu (woda+ 1 kostka drobiowa lub wołowa)lub rosołem z obiadu jeśli mamy. Dodać pomidory. Dusić aż ryż będzie dobry(ale nie rozgotować go). W tym czasie nie trzeba mieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Na końcu doprawić chili i pietruszką.
Podawać prosto z patelni, wykładać na talerze, posypać szczypiorkiem. Można posypać też ulubionym serem żółtym lub parmezanem
Do jambalayi możesz dodać także dowolne składniki: rybę, ulubioną szynkę, kulki z mięsa mielonego, groszek, dowolne wyraziste przyprawy np szafran, kmin rzymski, curry. Wszystko dusi się na jednej patelni:)
bernika