jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jarmużowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeśli ktoś nie dysponuje jarmużem można zastąpić go szpinakiem.

Jarmużowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmużowa zapiekanka

 

  • Składniki na 4-5porcji:
  • 250 -300 g makaronu świderki,
  • 250 g świeżych liści jarmużu,
  • 450 g filetu,
  • Około 100 g sera feta.
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej do smażenia,
  • Około 200 g sera żółtego,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Masło do natłuszczenia formy

 

Sposób przygotowania:

Jarmużowa zapiekanka
Jarmuż pozbawiamy grubych łodyg. Gotowy płuczemy i delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go, odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę. Filet kroimy w grubą kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy na oleju do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowany wcześniej jarmuż. Całość chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser feta i mieszamy. Między czasie makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę sera łączymy w makronem. Naczynie żaroodporne smarujemy natłuszczamy. Na dnie układamy warstwę makaronu z serem. W środek dajemy warstwę kurczakowo-jarmużową. Całość przykrywamy pozostałym makaronem z serem. Zapiekankę zapiekamy około 15-20 minut, by ser znajdujący się w środku rozpłyną się. Pod koniec zapiekania wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym. Po wyjęciu zapiekankę obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Jarmużowa zapiekanka
jarmuż pozbawiamy grubych części łodygi, pozostałą część obgotowuję.
Jarmużowa zapiekanka
Gotowy jarmuż odcedzam i kroje na mniejsze części,. Ser feta kroimy w kostkę
Jarmużowa zapiekanka
P{ierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy. dodajemy do niego jarmuż , a później ser feta.
Jarmużowa zapiekanka
W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie warstwę makaronu z serem żółtym oraz warstwę jarmużowo-kurczakową

Tagi:

makaron sery ser