jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Jarmużowo – dyniowe pierożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Już nie pierwszy raz przekonałam się, że połączenie dyni i jarmużu jest pyszne! W towarzystwie filetu dodatkowo zasługuje na uznanie. Całość zamknięta w chrupiącym cieście francuskim i mamy pyszną przekąskę.

Jarmużowo – dyniowe pierożki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jarmużowo – dyniowe pierożki

Składniki

Sposób przygotowania:

Jarmużowo – dyniowe pierożki

ETAP 1

Jarmużowo – dyniowe pierożki
Przepłukany jarmuż odsączamy

Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Gotowy dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy go na gotującą wodę. Delikatnie obgotowujemy, do momentu jak liście zmiękną. Gotowy odsączamy z wody.

ETAP 2

Jarmużowo – dyniowe pierożki
Pokrojone mięso obsmażamy

Filet z kurczaka przepłukujemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i przysmażamy na oleju.

ETAP 3

Jarmużowo – dyniowe pierożki
Mięso łączymy z dynią

W połowie smażenia dodajemy do niego dynię. Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy do całości odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Gotowy farsz delikatnie studzimy.

ETAP 4

Jarmużowo – dyniowe pierożki
Nadzienie nakładamy na po porcjowane ciasto

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 10). Na każdy wydzielony kawałek ciasta wykładamy sporą łyżkę przygotowanego nadzienia.

ETAP 5

Jarmużowo – dyniowe pierożki
Uformowane pierożki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem

Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Gotowe pierożki przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.


Tagi:

dynia