Sposób przygotowania:
Jarmużowo – dyniowe pierożkiETAP 1
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Gotowy dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy go na gotującą wodę. Delikatnie obgotowujemy, do momentu jak liście zmiękną. Gotowy odsączamy z wody.
ETAP 2
Filet z kurczaka przepłukujemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i przysmażamy na oleju.
ETAP 3
W połowie smażenia dodajemy do niego dynię. Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy do całości odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Gotowy farsz delikatnie studzimy.
ETAP 4
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 10). Na każdy wydzielony kawałek ciasta wykładamy sporą łyżkę przygotowanego nadzienia.
ETAP 5
Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Gotowe pierożki przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.