slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 463]

Jarmużowo-szpinakowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo zielone i bardzo zdrowe babeczki. Są delikatne i pyszne. Można podać z sosem czosnkowym. Zapraszam.

Jarmużowo-szpinakowe babeczki

Składniki:

Jarmużowo-szpinakowe babeczki

 

  • 100 g mrożonego jarmużu(można użyć świeżego)
  • 10 kostek mrożonego szpinaku( można użyć świeżego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50 g sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jarmużowo-szpinakowe babeczki
Jarmuż i szpinak wykładamy na cedzak najlepiej na noc aby odciekł. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i chwilę podsmażamy.

Następnie dodajemy rozmrożony jarmuż i szpinak i smażymy razem ok. 5 minut.

W tym czasie kroimy drobno żółty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy żółty ser.

Mieszamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilę aby przestygło. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Mieszamy dokładnie i przekładamy ciasto do foremek na babeczki-równo z krawędzią foremki. wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego. Przepis na 6 sztuk.