aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Szpinakowe babeczki i tarta z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W smaku przypominają trochę kopytka, dlatego świetnie nadają się na obiad, ale również jako samodzielna przystawka

Szpinakowe babeczki i tarta z fetą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowe babeczki i tarta z fetą

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe babeczki i tarta z fetą
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek ze szpinakiem i chwilkę podsmażyć. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej lekko roztrzepane jajka, olej i śmietanę, następnie powoli wlać do mąki i wymieszać. Całość będzie dość kleista, ale taka ma być, nie za rzadka nie za gęsta. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać. Gotowym ciastem wypełniać foremki do 2/3 wysokości lub jak ktoś woli całość można od razu wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i upiec coś na wzór tary lub pizzy dodając ulubione składniki. Ja w swojej wersji użyłam paprykę suszoną cebulkę.
Szpinakowe babeczki i tarta z fetą
Szpinakowe babeczki i tarta z fetą