monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Jarski gulasz z dyni i kaki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

lekka i pyszna propozycja na jesienny obiad, polecam:)

Jarski gulasz z dyni i kaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarski gulasz z dyni i kaki

 

  • 300 g dyni hakkaido ( po obraniu i odpsetkowaniu)
  • 1 kaki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 100 g białej rzodkwi
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • ¼ mielonej gałki muszkatołowej
  • Szczypta chili w płatach
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Jarski gulasz z dyni i kaki
Cebulę obrać i pokroić a mała kostkę. W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Dynię pokroić w dużą kostkę, marchewkę podobnie. Dodać do zeszklonej cebuli. Chwilę razem smażyć. Następnie dodać sos rybny. Dodać pokrojoną w duża kostkę paprykę i około 1 szklanki wody. Przykryć i dusić aż dynia i marchewką zmiękną. Mniej więcej w połowie duszenia dodać pokrojoną w kostkę rzodkiew. Na około 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać obrane i pokrojone w kawałki kaki. Na koniec dodać przyprawy i suszone pomidory. Wymieszać. Dusić jeszcze około 1 minuty. Podawać gorące. Smacznego!
Jarski gulasz z dyni i kaki
pokrojona dynię i marchewkę przesmażyć na cebuli
Jarski gulasz z dyni i kaki
dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkosci
Jarski gulasz z dyni i kaki
na koniec gotowania dodać kaki i dusić jeszcze 2-3 min
Jarski gulasz z dyni i kaki
doprawić do smaku i podawać gorące