Sposób przygotowania:
Jarski placek z cukinia i papryką
Cebulę obrać, opłukać, pociąć w kosteczkę. Papryki przeciąć wzdłuż. Usunąć gniazda nasienne. Strąki opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cukinie oczyścić, umyć, odciąć końce. Wraz ze skórką pociąć w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, mieszając, usmażyć na szklisto. Następnie dołożyć paprykę i cukinię. Smażyć jeszcze 3 - 4 minuty. Oprószyć solą, pieprzem oraz oregano. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem. Wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowaną mieszanką jajek, mleka i śmietany. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 30 minut. Gotowy placek przestudzić, pokroić na porcje. Przed podaniem udekorować gałązkami świeżego majeranku.