Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Jarski placek z cukinia i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smakowita potrawa, z wyglądu podobna do tortilli. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam. :)

Jarski placek z cukinia i papryką

Składniki:

Jarski placek z cukinia i papryką

 

  • 1 duża cebula
  • 40 dag czerwonej i żółtej papryki
  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jarski placek z cukinia i papryką
Cebulę obrać, opłukać, pociąć w kosteczkę. Papryki przeciąć wzdłuż. Usunąć gniazda nasienne. Strąki opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cukinie oczyścić, umyć, odciąć końce. Wraz ze skórką pociąć w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, mieszając, usmażyć na szklisto. Następnie dołożyć paprykę i cukinię. Smażyć jeszcze 3 - 4 minuty. Oprószyć solą, pieprzem oraz oregano. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem. Wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowaną mieszanką jajek, mleka i śmietany. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 30 minut. Gotowy placek przestudzić, pokroić na porcje. Przed podaniem udekorować gałązkami świeżego majeranku.