Sposób przygotowania:
Jarskie kotleciki z kalafiorem
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i opłukać. Ugotować al dente. Odcedzić i dodać do ziemniaków, rozgnieść tłuczkiem i wymieszać dokładnie. Przestudzić. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wsypać garść bułki tartej (albo więcej) i wyrobić masę. Powinna być na tyle zwarta aby dało się lepić kotleciki. Nabierać łyżką porcje masy, obtaczać w bułce tartej. Kłaść kotleciki na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki najlepiej smakują z surówką z pomidorów