Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jarskie kotleciki z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięciutkie kotleciki jarskie z ziemniaków i kalafiora, podane z surówką z pomidorów stanowią świetny letni obiad :)

Jarskie kotleciki z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarskie kotleciki z kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Jarskie kotleciki z kalafiorem
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i opłukać. Ugotować al dente. Odcedzić i dodać do ziemniaków, rozgnieść tłuczkiem i wymieszać dokładnie. Przestudzić. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wsypać garść bułki tartej (albo więcej) i wyrobić masę. Powinna być na tyle zwarta aby dało się lepić kotleciki. Nabierać łyżką porcje masy, obtaczać w bułce tartej. Kłaść kotleciki na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki najlepiej smakują z surówką z pomidorów
Jarskie kotleciki z kalafiorem
kalafiora i ziemniaki rozgnieść tłuczkiem i wymieszać dokładnie. Przestudzić.
Jarskie kotleciki z kalafiorem
Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
Jarskie kotleciki z kalafiorem
Nabierać łyżką porcje masy, obtaczać w bułce tartej.
Jarskie kotleciki z kalafiorem
Kłaść kotleciki na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na rumiano.