msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Jarzynowa z fasolą mung i czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jarzynową lubimy wszyscy.Co nie znaczy,że zawsze ma być taka sama.Oto kolejny eksperyment.

Jarzynowa z fasolą mung i czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jarzynowa z fasolą mung i czosnkiem niedźwiedzim

 

  • 30 dag mięsa gulaszowego z indyka bez skóry
  • 4 łyżki zielonej fasolki mung
  • 1\2 średniego kalafiora
  • 3 spore ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1\2 małego selera
  • duży zielony liść pora
  • 1 cebula
  • 1\2 niedużej kapusty pekińskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie przyprawa typu vegeta
  • 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z fasolą mung i czosnkiem niedźwiedzim
Fasolkę mung opłukałam i zalałam wodą na ok. godzinę przed gotowaniem. Mięso opłukałam i włożyłam do garnka.Zalałam dwoma litrami zimnej wody i ustawiłam na małym gazie,aby się zagotowało.Zszumowałam i dołożyłam obrane i opłukane warzywa-tj. marchew,pietruszkę i seler a także całą,obraną cebulę,umyty liść pora,ziele angielskie i liść laurowy.Gotowałam ok.25 minut. Po tym czasie dodałam fasolkę mung,posoliłam i opieprzyłam.Gotowałam kolejne 15 minut,po czym dodałam vegetę i obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki. Kalafiora umyłam,podzieliłam na małe różyczki i dodałam do zupy.Na koniec wsypałam poszatkowaną kapustę pekińską.Gotowałam do miękkości. Marchew,pietruszkę,seler i mięso można pokroić w kostkę albo warzywa zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Cebulę wyrzucić wraz z liściem pora. Zupę doprawiłam czosnkiem niedźwiedzim,solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi może zupę zagęścić.Nam smakowała bez zagęstnika.
Jarzynowa z fasolą mung i czosnkiem niedźwiedzim
Do gotującego się mięsa i warzyw dodać kalafior,ziemniaki i kapustę pekińską.
Jarzynowa z fasolą mung i czosnkiem niedźwiedzim
Pod koniec wsypać czosnek niedźwiedzi,wymieszać.
Jarzynowa z fasolą mung i czosnkiem niedźwiedzim
Gotować razem do miękkości warzyw,doprawić.