Sposób przygotowania:
Jarzynowa z młodych warzyw
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć, poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler korzeniowy obrać, opłukać, również pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego umyć, oczyścić z włókien, pokroić w plasterki. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić na 3-4 cm kawałki. Bób obrać z łupinek. Przygotowane warzywa włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody. Doprawić ziołami oraz sporą szczyptą mielonego kminku, mielonej papryki, pieprzu i soli. Zupę zagotować i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać, wykroić twarde nasady ogonków, pokroić na małe kawałki. Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojone pomidory oraz oliwę. Gotować razem jeszcze 10 min. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Wlać na talerze i do każdej porcji włożyć usmażony na chrupko plasterek wędzonego boczku.