Sposób przygotowania:
Jarzynówka z grzybami.
Grzyby umyć i namoczyć przez godzinę.Por,marchewkę,korzeń pietruszki,seler oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie,a cebulę obrać,opłukać,pokroić na kostkę i zeszklić na margarynie.Grzyby i włoszczyznę zalać litrowym wrzątkiem,dodać przyprawy zapachowe,
cebulę i gotować z 30 min.Przecedzić do drugiego mniejszego garnka i doprawić solą,sokiem z cytryny i pieprzem.Można też zaprawić masełkiem stopionym,wymieszać.Rozlać zupę do bulionówek lub talerzy głębokich,posypać natką zielonej pietruszki.
cebulę i gotować z 30 min.Przecedzić do drugiego mniejszego garnka i doprawić solą,sokiem z cytryny i pieprzem.Można też zaprawić masełkiem stopionym,wymieszać.Rozlać zupę do bulionówek lub talerzy głębokich,posypać natką zielonej pietruszki.